fbpx
Geotermálna energia môže pomôcť Slovensku odstrihnúť sa od ruského plynu

Médiá

Posted On: 24. marca 2022

Geotermálna energia môže pomôcť Slovensku odstrihnúť sa od ruského plynu

Zdroj: euractiv.sk

Geotermálna energia je nedocenená, a to sa musí pre vojnu na Ukrajine zmeniť, povedala komisárka pre energetiku Kadri Simson. Naštartovať jej rozvoj by mal nový plán EÚ, podľa ktorého má do roku 2030 polovica tepla a chladu pochádzať z obnoviteľných zdrojov. Slovenská vláda to „dôrazne odmieta“.

Európski lídri a Komisia chcú nahradiť zemný plyn z Ruska dvoma hlavnými spôsobmi. Jedným je dovoz plynu z iných krajín než je Rusko, druhým je rýchlejší rozvoj obnoviteľných zdrojov energie (OZE) a podpora energetickej hospodárnosti.

Udalosti na Ukrajine ukázali urgentnú potrebu rozvoja obnoviteľných zdrojov, ktoré umožnia zbaviť Európu závislosti od dovozu a využívania fosílnych palív, zdôraznila komisárka Simson na diskusii organizovanou Európskou radou pre geotermálnu energiu.

Geotermálna energia je najmä vo vykurovaní jedným z hlavných kandidátov, ktorý môže nahradiť zemný plyn a uhlie. Zohrá však kľúčovú úlohu aj pri výrobe elektriny, v uskladňovaní energie či udržovaní stability siete, tvrdí Simson.