fbpx
Blog N: Svet, v ktorom nás moderné technológie zbavia závislosti od plynu a ropy, je blízko

Médiá

Posted On: 27. septembra 2022

Blog N: Svet, v ktorom nás moderné technológie zbavia závislosti od plynu a ropy, je blízko

Zdroj: Denník N

Na Slovensku sa zatiaľ geotermálnej energii nevenovala veľká pozornosť, hoci podmienky na jej využívanie máme nadpriemerné. Treba ale priznať, že ani inde vo svete nemal ešte donedávna tento zdroj vždy na ružiach ustlané.

Súvisí to najmä s tým, že objavovanie geotermálnych zdrojov a realizácia projektov je jednak nákladná aktivita, no najmä sa pri nej nedá stopercentne zaručiť výsledok. Do troj- či štvorkilometrovej hĺbky v zemi skrátka nevidíme, až kým sa tam reálne nepozrieme prostredníctvom vrtu. A ten si vyžaduje povolenie, prípravu projektu, samotné práce v teréne, teda roky úsilia, ktoré nie sú zadarmo.

Práve tieto otázky – pomyselné bariéry rýchlejšieho rozvoja – však odborníci na geotermálne projekty riešia po celej planéte s nebývalým zápalom. Dôvod je prostý: dopyt po dostupnej, bezpečnej a ekologickej energii, ktorú možno využiť v čo najväčšej škále, je momentálne historicky najväčší. Súvisí s tým dynamickejší rozvoj legislatívy, ako aj technológií, ktoré umožnia ľahšie sprístupnenie prirodzene sa vyskytujúcej energie zo zeme.